"Amikor a valóságról beszélsz- mondta a mester- akkor a kifejezhetetlent próbálod szavakba önteni, s így szavaidat biztosan félreértik:
A falusi kovács talált magának egy segédet, aki hajlandó volt kevés pénzért sokat dolgozni. A kovács azonnal hozzá is fogott a fiú okításához.
-Amikor a fémet kiveszem a tűzből, ráteszem majd az üllőre s ha megbiccentem a fejem, te majd ráütsz a kalapáccsal.
A segéd pontosan úgy tett, amint értelmezte a kovács szavait. Másnap ő volt a falu kovácsa."
(Anthony de Mello)

Hírek

Mindennap meghallgatom a híreket. Jó, ha tudja az ember hol tart éppen a világ körülötte. Meg aztán úgyis olyan hangosan szól, hogy hallom, bárhol is legyek.

A minap is pl. fülsiketítően vitáztak a verebek. Hogy kicsi a kéró, és egyre több a gyerek, meg a rokon és már nem férnek el abban a kis panelban a tető alatt. Egymást kergetve vitáztak, cserregték a magukét, végül a diófán ülésezve megegyeztek. Sorház építésébe fogtak, közösen. S csodát láttam; piros hó esett- mivel a ház vörös vakolatát kezdték bontani.

Rigóéknál nagy a boldogság. 4 tojást rakott az asszony. Persze megszaporodott így a tennivaló, de melyik apa ne végezné ezt a legnagyobb örömmel. Mikor a szomszéddal az aznapi időjárást dicsérték és hosszasan megvitatták egymással hol találhatóak a legjobb giliszta lelőhelyek, bevallom kicsit elszunnyadtam.

A galambok turbékolására azonban felfigyeltem. Úgy tűnt kitartó az ifiúr, de a hölgyike még nem döntött. Ahogy elnéztem a táncát, szerintem egy-két nap és lagzi lesz.

Hallottam, tavaszköszöntő koncertet szerveznek a környék lakóinak. Meghívták a meggyvágót, aki ragaszkodott a szólóhoz. Addig, addig repült, míg megtalálta a legmagasabb fa minden irányból jól látható ágát. Ott aztán ami a szívén, az a csőrén.

A vendégszereplésen itt járt harkály adta a ritmust.

A japán kakasok csendesen kotymorogtak a csőrük alatt. Ők már aludnának. Elég fárasztó egy népes háremet igazgatni nap, mint nap. Meg aztán ők korán kelnek. Mit korán, mindenki előtt. Ők adják hírül az új nap kezdetét.

Mosolyogva megállapítom, hogy nyugtával mindenki dicsérte a mai napot.

Hogy híreket a tv-ből?! Ugyan, ezek itt a tények és a valóság!