A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.
(Szent-Györgyi Albert)

Hóember

"Ez a Karácsony is gyorsan elmúlt" sóhajtottam, miközben szedegettem össze a karácsonyi dekorációkat a lakásban. Kinéztem az ablakon, a Nap sütött. "Mintha tavasz lenne, pedig még Január van". Kezemben egy kis hóemberrel, lerogytam a fotelba és arcomat a fény felé fordítottam. Az üveg, mint egy kályha, dőlt belőle a meleg. Hagytam, hogy a meleg és a fény beborítsa az arcomat. Hmmm, de jóó...

Halk pityergést hallottam. Ki lehet? Egyedül vagyok. A kezemben apró bizsergést éreztem. A hóember szipogott csendesen. Ezüstösen csillogott rajta a műhó.

- Mi a baj?- hallottam a hangomat.
- Hiányzik a családom..-és már zokogott.

Kábultan néztem körbe a szobában. Egy hóemberrel beszélgetek!? -túl meleg lehet!

- Hát igen! -nézett rám szemrehányóan- túl meleg van! De ti ezt nem bánjátok. Legalább spórolni tudtok a fűtésszámlával, meg a gyerek téli csizmáján!

"Ami igaz, az igaz." Bólogattam elismerően.

- Én meg nem találkozhatom testvéreimmel. Mert nem tudnak idejönni! Pedig olyan jó együtt. Minden fehér ünneplőbe öltözik, harapni lehet a csöndet. Mikor hull a hó, az a milliónyi hókristály, az gyönyörű. Aztán a madarak rászállnak a karunkra, kalapunkra. Először csak ketten, aztán már 30-an ott csicseregnek. Az maga a boldogság! A gyerekek visonganak, hógolyóznak, nem akarnak hazamenni. Egyre többen gyűlnek oda a családunkból és tart hosszan az örömünnep!

A fák, virágok megpihennek a hótakaró alatt. A bacilusokat meg elűzzük! Balgák, ti meg azt hiszitek, hogy ha megússzátok a hideget, minden rendben! Ha megszakítják a körforgást, az nem marad büntetlenül!

- De olyan sokszor volt már rövid tél, az nem volt baj?
Rám villantotta fekete szemecskéit. - Hallottad már panaszkodni a Tiszavirágot? Nem az a lényeg, hogy az út milyen hosszú, hanem, hogy milyen széles! És mivel töltöd meg...

Kirázott a hideg. Kinyitottam a szemem. Beborult és mintha nagyon pici szemekben hullani kezdett volna a hó. Felsikkantottam. A hóembert odatettem az ablakba, és már öltöztem is. Kellene egy kis klíma barát ecet az ablakpucoláshoz a vegyszerek helyett.