"Azét vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.
(Tamási Áron)

Pitypang

Álmosan botorkáltam ki reggel a hűtőhöz. Illetve kicsi fiam vonszolt kitartóan. S bár ebben a műveletben az önkéntességnek nyoma sem volt, azért most is lenyűgözött hogy simán eljutok A-ból B-be, még így félálomban is.

"Reggel van, ..hétfő is van," dörömböltek a szavak a fejemben".kaja, reggeli,... valami gyors, anyakímélőt..." A hűtőből kiáramló hideg kicsit nagyobbra nyitotta a szemem, de még mindig csak mereven bámultam a mélyére.

- To-to - hallottam kisfiam hangját. "Tojás!" jutott el az értelmemig. "Ez gyors, elég gyors."
A kezem ugyan még nagyon lassú volt, de a pillantásom villámszerűen cikázott. Ki a hűtőből, át az ablakon, egyenesen a szemközti ház egyik erkélyére fúródott. Több volt a gyerek, mint máskor és mind ünneplőben.....???...

Húsvét hétfő! Szakította át agyamat a felismerés. Egy szempillantás alatt felébredtem. De az izgatott tavaszi zsongás, lelkes készülődés helyett, mélabús csalódottság kerített hatalmába. Itt vagyok a Föld másik felén, ahol nem hagyomány a locsolkodás, a sonka meg a tojás, ahol a Nap északon delel, a húsvét őszi ünnep, ahol az udvarokon nem tulipánok nyílnak, és a jácintok is csak cserépben illatoznak. De legalább a fű zöld, mindenfelé pálmafák, buja paradicsommadár virágokkal szegélyezve. Ez is valami?!

Hol van az a húsvét mikor a hosszú, hideg tél után mohó türelmetlenséggel rügyeznek a fák, utat tör magának minden élő. Mikor a sokáig szürke kertet kiszínezik a tavaszi virágok. Olyankor az ember kikívánkozik a szabadba, hogy lelke önfeledten táncoljon a természet nagy megnyitóján. Hemperegni van kedve a fűben, pitypangból koszorút kötni. "A kis pitypang" mosolyodtam el. Séta közben itt is találkoztunk némi pitypang-féleséggel, de azok hosszú száron hajladoztak a szélben, koszorúnak sem volt alkalmas, mert eltört a szára és még csak nem is lett tőle az ujjam barna. Salátának már nem is próbáltam a levelét. Bezzeg ott-hon a szomszédban! Pitypang szőnyeget terített le a húsvét! Elképesztően gyönyörű látványt nyújtott! Lelkesedésemben fényképezőgépet ragadtam és, mint egy kisgyerek hasaltam a földön, hogy teljességében tudjam megragadni a kis bársonyos virágfejek tengerét.

A család furcsa kérdőn nézett rám, mikor a gyerekek képei közül vagy 10 pitypangos felvétel bukkant elő.EZ AZ! Sikkantottam. Már túrtam is a fiókban a fényképek közt.

Hűtő mágnes! Isteni találmány. Végre, a maglódi pitypangszőnyeg ott virít a konyhámban.

Ahogy a szememet legeltetem rajta még a friss, tavasz illatot is érzem.
Benyúlok a hűtőbe még tojásokért, keresek egy kis lila hagymát, hogy megfestve odakerüljenek a pitypang mellé.

Jó reggelt húsvét!